Pitali ste nas...

Pretražite pitanja koja su nam posetioci već postavili. Velike su šanse da je i odgovor na Vaše pitanje već tu!


Za zadati kriterijum "sterilitet " pronadjeno je ukupno 71 pitanja.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (17.9.2011.)
Imam veoma neredovnu menstruaciju,kasni mi po nedelju i vise dana,najvise mi je kasnilo 16 dana.Nemam bolne menstruacije,ali imam pojačan sekret.Udata sam i zelim da imam dete,pa me interesuje kako mogu izracunati plodne dane?
Pre nego đto to uradite obratite se lekaru koji će Vam predložito hormonske analize čiji je cilj da se ustanovi postojanje ovulacija ili ne, s obzirom na neredeovne cikluse.Ukoliko te analize potvrde da postoje ovulacije tada je problem lakši za davanje saveta. s postovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (4.5.2008.)
Molimo za odgovor-u braku smo dve godine. Suprug ima 30god,dugo se leci od oligospermire. Napominjem da sam ja imala jedno vreme i eserihiju, sada je trenutno nemam ali kod supruga nema nekog poboljsanja Da li bismo mogli da uradimo vestacku oplodnju?
S obzirom na nalaz spermiograma Vašeg supruga vantelesna oplodnja bi bila metoda izbora lečenja. Obratite se nekom od centara koji se tom metodom lečenja bave.GAK u Novom Sadu, GAK Narodni front u Beogradu ili GAK Kliničkog centra u Beogradu. S obzirom na Važe godine imate uslove da budete uključeni u besplatan program vantelesne oplodnje koji se u skladu sa odlukom Ministarstva zdravlja Srbije u tim ustanovama sprovodi. S postovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (4.5.2008.)
Moj problem je da ne mogu ostati trudna već dugi niz godina, a vec imam jedno dete od 9 godina.Išla sam kod lekara i moj suprug, i po svim analizama nema nikakvih smetnji. Da li bi eventualno bilo rešenje laparaskopija da bismo utvrdili zbog čega ne mogu ostato trudna?
Da laparoskopija bi bila dobra metoda da se ustanovi pravi uzrok zbog čega toliko dugo posle porodjaja ne ostajete trudni. S postovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (5.3.2008.)
Da li smem u isto vreme da koristim vaginalete ploygynax i da pokusavam da ostanem trudna? Hvala
Bolje bi bilo da sačekate kraj terapije! S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (16.12.2007.)
Poštovani! Moj suprug ima 41 godinu, 42% abnormalne morfologije i 16 miliona spermatozoida. Moji nalazi su uredni. Imam 28 godina i nisam do sad rađala. Suprug ima dvoje dece iz prvog braka. Molim Vas da mi odgovorite, da li je moguce začeće, uprkos ovakvim nalazima.
U principu trudnoća je moguća.Ipak neka se suprug obrati urologu kako bi se eventualno otkrilo koji je uzrok tom stanju. Ukoliko su ove vrednosti fiksirane do trudnoće može doći jedino što je trudnoću teško planirati već "ako se desi i kada se desi". S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (6.12.2007.)
Imam 33 godine i već godinu dana pokušavam da ostanem u drugom stanju. Pre pola godine dijagnotikovan mi je Hašimoto sindrom i sada sam na terapiji levotiroksina i rezultati su mi sada u redu. Ne znam da li to moje stanje može da utiče na to što do sada nisam ostala u drugom stanju. A moje drugo pitanje je vezano za učestalost seksualnih odnosa, pošto sam čitala da bi između odnosa trebalo praviti razmak od najmanje dva dana zbog muškarca. Unapred vam hvala na odgovoru!
Osnovno obolenje koje imate moglo je imati negativnog uticaja na zatrudnjivanje. Kako ste dobro reagovali na prepisanu terapiju treba očekivati da taj faktor bude isključen. Uradite i hormonske analize kako biste ustanovili da li postoje ovulacije kod Vas. 20-22 dan cilusa odredire u laboratoriji nivo Progesterona.Učestalost odnosa u vreme očekivane ovulacije je bi trebao biti u razmnaku 1-2 dana. Nije dobro imati u to vreme odnose više puta dnevno jer to ne deluje dobro na spermatogenezu. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (27.11.2007.)
Imam 35 god. i ustanovljeni su mi blagi policistični jajnici.Svi ostali nalazi(hormoni,PAP test,bris) su u redu.Doktor mi je prepisao terapiju,lek Siofor .Sa suprugom(34 god.) je sve u redu. Interesuje me da li ja smem,u smislu nekih neželjenih reakcija,ostati u drugom stanju tokom uzimanja ovog leka? Unapred zahvalna
Siofor Vam je lekar prepisao verovatno zbog postoajanja povišenih vrednosti insulina koji se ko policističnog jajnika često vidja. a može biti uzrok anovulacija i uzroka steriliteta. Ne bi trebalo da bude neželjenih reakcija ukoliko ostanete u drugom stanju. Ukoliko Vam izostane menstruacija javite se lekaru i posavetujte o potrebi daljeg uzimanja Siofora, S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.11.2007.)
Poštovani doktore, Planiram da ostanem u drugom stanju. Volela bih pre toga da obavim sve potrebne preglede kako bih bila sigurna da je sve u redu i da će trudnoća ići kako treba.U septembru 2006. godine sam imala prekid tudnoće u 9.5 nedelji. Ciklusi su redovni, bezbolni i normalni po pitanju količine krvarenja. Možete li mi reći koji su to pregledi, šta je potrebno da uradim i da li prekid trudnoće posle toliko vremena može da napravi problem? Unapred zahvala.
Za sada mislim da nije potrebno ništa preduzimati. Ukoliko za 4-5 meseci ne biste zatrudneli tada biste se trebali obratiti Vašem lekaru koji bi Van savetovao potrebna ispitivanja. Pročitajte članak u oviru " Bračni sterilitet" na ovom sajtu gde ćete dobiti veliki broj informacija o potrebnim pretragama i njihovom redosledu. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.11.2007.)
Da li kondilomi kod muškarca mogu ostaviti neke posledice, npr sterilitet?
kondilomi kod muškarca ne ostavljaju posledice na smpermatogenezu i nisu skopčani sa steriliteteom S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (7.10.2007.)
Zbog operacije slepog creva u drugoj godini imam priraslice i zapušene jajovode. . To je utvrđeno laparoskopijom. Ostali nalazi su uredni. Da li da pokušavam sa nekom operacijom ili da idem na vantelesnu?
To zavisi od Vaših godina. Ukoliko imate više od 30 godina vantelesna oplodnja bi bila izbor za Vaše lečenje. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (25.6.2007.)
Imam 26 god. a pre 5 god sam imala 2 abortusa. Ni jednom nisam rađala do sada. Interesuje me da li to može imati neke negativne posledice za moju sledeću trudnocu s obzirom na to da sam A krvna grupa a moj suprug A .
Krvne grupe nemaju nikakvog uticaja na mogućnost da zatrudnite. Ukoliko se to desi Vaš lekar će Vam savetovati da kontrlišete Rh-antitela. Ukoliko neuspešno pokušavate da zatrudnite unazad godinu dana trebalo bi proveriti i stanje prohodnosti Vših jajovoda. Obratite se lekaru koji će Vam dati detaljnjija uputstva. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (25.6.2007.)
Objasnite mi šta su policistični jajnici, i da li je moguće začeće prirodnim putem ?
U kratkom tekstu za koji imamo mogućnosti teško bi bilo objasniti to kompleksno stanje koje se viđa kod 15% svih žena .kod Policističnog jajnika trudnoća je naravno moguća i česta (preko 80% žena zatrudni posle odgovarajuće terapije). Obratite se Vašem lekaru koji če detaljnije da Vam objasni šta je PCOS. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (31.5.2007.)
Poštovani Dr, HSG sam radila pre 4 meseca, a do trudnoće još nije došlo! Zanima me da li je neophodno uraditi laparoskopiju ako je na HSG-u utvrđeno da su jajovodi prohodni! Imam problem sa povećanim prolaktinom koga regulišem bromokriptinom (2.5mg ujutru; 3.75mg uveče), ali čim prestanem sa terapijom konc. prolaktina naglo skoči (i do 1600)! Urađen MR glave! Sve je u redu, nema adenoma hipofize! Šta mi predlažete u vezi postupka laparoskopije i terapije bromokriptinom? Bromokriptin uzimam duže od godinu dana! Da li je to ispravno? Hvala najlepše!
Povišen Prolaktin može biti uzrok neplodnostiTerapiju je potrebno ponekad uzimati dugo vremena više meseci neprekidno.Ukoliko ni posle normalizovanja Prolaktina nebi došlo do trudnoće laparoskopija bi bila preporučljiva. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (24.5.2007.)
Poštovani doktore, Imam 30 godina i planiram ostati u drugom stanju. Imam blago pollicistične jajnike, otkrivene na skorašnjem pregledu, kao i negativan Papanikolau test. Moj ginekolog mi nije prepisao nikakvu terapiju. Do sada nisam imala nikakvih ginekoloških problema niti prekida trudnoce. Prošli mesec sam pokusala ostati u drugom stanju sa svojim stalnim momkom, ali nije nam uspelo. Čula sam koliko je dobra FOLNA KISELINA pa sam odlučila da pocnem da je pijem, ali me interesuje KAKO je treba piti da bi se omogućilo lakše začeće. Hvala unapred i srdačan pozdrav.
Folna kiselina nije lek koji potpomaže da se lakše dodje do trudnoće. Ona se savetuje kao prevencija nastanka nekih razvojnih anomalija ploda. Ako ne ostanete trudni za 3-4 meseca obratite se lekaru koji će Vam savetovati neophdne pretrage da se vidi u čemu je problem. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (10.5.2007.)
Dijagnoza mog supruga je olygoasthenospermia. Kakav se tretman preporučuje za lečenje ovog problema?
O tome može odluku doneti samo njegov lekar. Ukoliko bi i posle lečenja nalaz ostao isti a kod Vas je sve u redu i do trudnoće ne dolazi spontano, došla bi u obzir inseminacija ili vantelesna oplodnja. s poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (29.4.2007.)
Poštovani doktore, Već godinu dan sam u braku i ne mogu da ostanem u drugom stanju. Dijagnosticirani su mi policistični jajnici, a imam i neredovnu menstruaciju. Moj doktor predlaže da uradimo laparaskopiju! Šta još treba da uradim i kakve su šanse da ostanem u drugom stanju? Puno pozdrava,
Stanje koje opisujete nije redak uzrok neplodnosti. Taj problem se u visokom procentu slučajeva prevazilazi uspešno danas raznim terapiskim pristupima. Jedan od tih pristupa je i laparoskopija koju Vam je Vaš lekar predložio. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (24.4.2007.)
Konstatovan mi je fibroadenom na desnoj dojci i savetovali su mi da ga odstranim pre eventualne trudnoće pa me interesuje da li se to mora uraditi i kolike su šanse da izazove mehaničke poteškoće u trudnoći? Takodje imam uvećan desni jajnik za koji me zanima da li može da bude problem za buduće začeće? Hvala!
Poslušajte savet da se pre trudnoće Fibroadenom operativno odstrani. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (19.4.2007.)
Da li je moguće začepljene jajovode izlečiti lekovima, ili bilo kako drugo sem hiruškim putem, klasičnom ili laparoskopskom operacijom.
Lekovima nije moguće. Operacijom klasičnom ili laparoskopskom Da! S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (24.3.2007.)
Nekoliko puta bili smo na IVF-u,bezuspešno. Sada doktorka tvrdi da je razlog toksična tečnost koja se nalazi u mojim zapušenim jajovodima-hidrosalpings i predlaže da izvadim oba jajovoda. Šta mi Vi preporučujete?
Saktosalpinksi za 50% smanjuju efikasnost vantelesne oplodnje pa postoji stručni konsenzus da takve jajodove treba odstraniti pogotovu ako se promene na jajovodima (kesasto prošireni jajovodi ispunjeni tečnošću) mogu ustanoviti i ultrazvukom. S pšoštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (20.3.2007.)
Da li je istina da žene sa blago zavaljenom matericom teže ostaju u drugom stanju, i ako je tako da li mi možete dati neki savet. Hvala
Pa to jeste i nije istina. Ukoliko se desi da željena trudnoća izostaje, a pritom postoji samo problem zavaljene materice, postoje neke mogućnosti da se i to reši. Naime najčešće otvor grlića materice je okrenut prema zadenjem svodu vagine. Pri ejakulaciji tu se skuplja semena tečnost pa se grlić nalazi u njoj. Spermatozidi tada nesmetano prodiru ka materici. Kod zavaljene materice otvor grilića materice je okrenut prema prednjem svodu vagine. Semena tečnos je u zadnjem svodu, pa ako je nema dovoljno grlić materice nije u kontaktu sa njom. U takvim situacijama savetujemo da posle odnosa žena legne na trbuh i podigne malo karlicu podmetanjem jastuka pod donji deo trbuha. Na taj način se sperma iz zadnjeg svoda vagine preliva u prednji tamo gde se nalazi otvor grlića materice i time se problem rašava.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (16.3.2007.)
Oko 2 godine pokušavam zatrudneti ali do željene trudnoće nije došlo. Radila sam neke osnovne analize i sve pokazuje da je u redu. čula sam za čaj macina trava (očajnica) pa vas pitam da li on pomaže u tom problemu?
Što se tiče čaja ne znam!! Samo na osnovu ginekološkog pregleda nije moguće proceniti sve moguće probleme koji su skopčani sa neplodnošču.Potrebno je da izvršite detaljna ispirtivanja ( nalazi hormnona, brisevi grlića materice, HSG- spermiogram supruga) o topme se dogovorite sa Vašim lekarom. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (12.3.2007.)
Molila bih vas da mi odgovorite posle koliko vremena pokušavanja treba posumnjati na neplodnost i koliko treba da budu učestali seksualni odnosi?
Ukoliko do trudnoće ne dođe ni nakon godinu dana kontinuiranih pokušaja da do trudnoće dođe trebali biste se obratiti lekaru da se urade potrebne pretrage koje bi dale verovatno odgovor na pitanje zašto se to nije desilo. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.2.2007.)
da li smem da pijem Klomifen bez saveta lekara pošto imam ciklus na 23 dana i zbog toga lošu ovulaciju. To mi je lekar rekao. inače imam dete sa kojim sam isto jako teško ostala u drugom stanju a pošto ne mogu već godinu dana da ostanem trudna, želela bih da se to što pre dogodi.
Nemojte uzimati Klomifen sami. Posavetujte se sa lekarom. Pre započinjanja terapije treba da se uradi UZ pregled jajnika kako bi se isključilo postojanje cista ili većih folikula.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (6.2.2007.)
Vec 4 godina nemamo decu. Jednom sam ostala u drugom stanju ali posle 10 dena sam imala spontani pobačaj. HSG rezultati kazu da je jedan jajovod proodan a drugi izvijen. Nivo progesterona je nizak. Primam terapiju klomifen i dabroston vec 9 meseci i sada su nam predlozili inseminaciju. Interesuje me da li bi trebala ići sada ili uraditi druge analize. Imam 27 godina a muž 29. Puno hvala.
S obzirom na nalaz HSG/a koji opisujete, posle trudnoće koju ste imali kao i izostanak trudnoća posle 9 meseci lečenja sa Klomifenom, bilo bi dobro da se kod Vas uradi laparoskopija kako bi se dobio potpuni uvid u stanje jajovoda. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (6.2.2007.)
Postovani, Interesuje me u kom periodu ciklusa je najbolje uraditi laparoskopiju. Hvala!
U drugoj polovini ciklusa , od 16 dana ciklusa, kako bi lekar koji radi laparoskopiju video i eventualno žuto telo na jajniku koje se stvara posle ovulacije kao znak prisutnih ovulacija kod Vas. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.10.2006.)
Radjena mi je laparatomija pre pet nedelja i izvadjeni su mi jedan jajnik i jajovod. Drugi jajovod je neprohodan. FSH mi je na gornjoj granici. Planiran je IVF medjutim na tom jednom jajniku pojavila se nova cista odmah nakon prvog ciklusa. Da li moze da se radi IVF ako imam cistu? Moze li on da se izvadi prilikom punkcije? Koja je procedura preporucljiva. Napominjem da imam 38 godina i nemam jos uvek dece. Hvala na odgovoru !
Indukcija ovulacije sa cistom na jajniku,naročito kada postoji samo jedan jajnik, nije preporučljiva. Pre započinjanja indukcije bilo bi potrebno sadržaj ciste evakuisati(isprazniti) punkcijom ciste.Posle toga biste dobili u dva do tri ciklusa lekove koji bi jajnik "smirili" pa tek kada bi Ultrazvučna slika jajnika bila normalna mogli bi ste se uključiti u program vantelesne oplodnje. s poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.10.2006.)
Radjena mi je laparatomija pre pet nedelja i izvadjeni su mi jedan jajnik i jajovod. Drugi jajovod je neprohodan. FSH mi je na gornjoj granici. Planiran je IVF medjutim na tom jednom jajniku pojavila se nova cista odmah nakon prvog ciklusa. Da li moze da se radi IVF ako imam cistu? Moze li on da se izvadi prilikom punkcije? Koja je procedura preporucljiva. Napominjem da imam 38 godina i nemam jos uvek dece. Hvala na odgovoru !
Indukcija ovulacije sa cistom na jajniku,naročito kada postoji samo jedan jajnik, nije preporučljiva. Pre započinjanja indukcije bilo bi potrebno sadržaj ciste evakuisati(isprazniti) punkcijom ciste.Posle toga biste dobili u dva do tri ciklusa lekove koji bi jajnik "smirili" pa tek kada bi Ultrazvučna slika jajnika bila normalna mogli bi ste se uključiti u program vantelesne oplodnje. s poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.10.2006.)
Postovani doktore Imam 27 god. i vec 4god. sam u braku nemam dece uradila sam sve potrebne analize i ustanovljeno mi je zacepljenje jajovoda. Uradila sam laparoskopsku operaciju i jedan jajovod mi je prohodan. molim vas da mi kazete da li postoji mogucnost da zatrudnim sa jednim jajovodom ? Unapred hvala
Posle operativnih zahvata( laparoskopskih ili klasičnih mikrohirurških) na jajovodima postoji mogućnost da se desi trudnoće i kod jednog prohodnog jajovoda. Ukoliko se trudnoće nebi desila ni posle 2 godine od operacije tada postoje razlozi da se uradi vantelesna oplodnja / VTO)
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.10.2006.)
Koliko vremena treba da prodje od histeroskopije da bi se mogla uraditi vestacka oplodnja ili ISCI?
Ukoliko se radilo samo odijagnostičkoj laparoskopiji, pri čemu nisu ustanovljene promene koje bi bile smetnje trudnoći,IVF/ICSI postupak je moguće sprovesti več u sledećem ciklusu.Ukoliko je uradjena operativna hysteroskopija(odstranjenje polipa, resekcija septuma, odstranjenje mioma i.td.) treba da prođe barem tri ciklusa do započinjanja postupka vantelesne oplodnje. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (9.5.2006.)
Pre 7 godina imala sam nameran prekid trudnoce. Posto sam RH B negativna primila sam Rogham. Zanima me da li je tacno da ako se prva trudnoca prekine, postoje male sanse da do druge uopste dodje, zbog krvne grupe.Napominjem nisam imala nikakvih komplikacija nakon intervencije. Redovne ginekoloske preglede obavljam dva puta godisnje i uvek je sve u najboljem redu. Planiram porodicu, ali imam i strah da li cu moci roditi, jer sam citala da je problem ukoliko se prva trudnoca prekine, da se zbog negativne krvne grupe tesko ostaje u drugom stanju. Abortus je obavljen u 6 nedelji, bez komplikacija.
Nakon prekida trudnoće koji ste imali pravilno i na vreme je sprovedena odgovarajuća terapija koja je imala za cilj da Vas zaštiti od Rh senzibilizacije. Nije tačna informacija koju ste dobili da "su male šanse za sledećom trudnoćom zbog krvne grupe koju imate".Ukoliko do željene trudnoće,kada se za to oidlučite ,ne bi dolazilo trebalo bi proveriti prohodnost jajovoda jer sam prekid trudnoće nosi rizik od posledica koje mogu uzrokovati neplodnost a ne KG. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (9.5.2006.)
Koliko zavaljena materica utice na nemogucnost zacetka i da li postoji neka (operativna) metoda za njeno postavljanje u normalan polozaj?
Zavaljena materica nije uzrok neplodnosti. Može biti uzrok nešto težeg zanošenja zbog anatomskih odnosa koji do toga dovode. Naime u takvim situacijama grlić materice je usmeren prema prednjem vaginalnom svodu dok se sperma nakon ejakulazije smešta u zadnji vaginalni svod.Da bi se u tim situacijama obezbedio dobar kontakt glića materice sa spremom koja treba da prodje kroz kanal grlića materice savetuje se posle odnosa ležanje jedno vreme na trbuhu kako bi se sperma iz zadnjeg "prelila "u prednji vaginalni svod i na taj način došla u dobar neposredan kontrakt sa grlićem materice. Inače 3% žena ima takav položaj materice i to nikako nije uzrok neplodnosti.Korektivna operacija zbog toga nije potrebna.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (8.5.2006.)
Supruga (36) i ja (33) smo u braku tri godine i nemamo dece. Za ove tri godine desila su se tri zaceca, ali na zalost svaki put su se zavrsavala sa krvarenjm i spontanim pobacajem ( trudnoce izmedju 4. i 15. nedelje ). Po preporuci lekara uradili smo sva moguca ispitivanja kojih su mogli da se sete i nalazi su u redu i kod supruge i kod mene ,tako da uzroci spontanih pobacaja do sada nisu utvrdjeni ( po vasem clanku o bracnoj neplodnosti bi se svrstali u V grupu ). Poslednja analiza, koju supruga nije jos obavila , je ispitivanje na naslednu trombofiliju?!. Interesuje nas ,ako i ovi rezultati budu dobri ,koje dalje korake da preduzmemo?
Pod "svim mogućim ispitivanjima" verovatno podrazumevate odredjivanje titrova antitela na Toxoplazmu,Citomegalovirus,Rubelu, konsultaciju genetičara Ukoliko i test na naslednu trombofiliju bude negativan trebalo bi isključiti i eventualno postojanje razvojnih anomalija materice koje takođe mogu biti uzrok stanja koje opisujete. Da bi se to postiglo bilo bi potrebno uraditi HYSTEROSKOPIJU pošto ste HSG verovatno uradili.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (9.11.2005.)
Doktorica mi je preporučila da uradim HSG. Da li je to možda opasno i da li može imati loše posljedice ako se radi kod nestručne osobe. Hvala
HSG je standardna dijagnostička metoda u proceni uzroka neplodnosti. Da ne bi došlo do komplikacija, najčešće zapalenja jajovoda, prethodno se moraju uraditi brisevi kanala grića materice na Chmalmidiu trachomatis, bakterilloški pregled brisa, vaginalni sekret uraditi SE, L i pregled urina. Ukoliko su ti nalazi uredu, a jedino se tada može uraditi HSG, komplikacije su izuzetno retke a dijagnostička korist velika.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (9.11.2005.)
Insemenaciju smo radili 5 puta, bez uspeha, s tim sto je samo jednom vrednost bete bila nula, a sve ostalo iznad 1,5. Medjutim kad prodje 32-35 dan od ciklusa, sve propadne. Sada smo radili 6 put, ali vrednost bete je 1.53 devetog dana od insemenacije, ja znam da je to mala vrednost. Interesuje me Vase misljenje.
Vrednosti beta Hcg-a koje navodite su niske i ne ukazuju na postojanje trudnoće. U većni laboratorija referentne vrednosti ovog hormona su do 5 jedinica i tek vrednosti iznad toga ukazuju na postojanje trudnoće. Kada bismo znali koji je razlog što su Vam predložene inseminacije, koliko ste u braku bez trudnoća i koliko imate godina naš odgovor bi verovatno mogao biti konkretniji.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (15.10.2005.)
Pokusavam ostati trudna vec 2 godine ali bez uspeha.Koje je sve nalaze potrebno uraditida bi se otkrio uzrok. Molim vas odgovorite mi da li je uzrok mom stanju sto sam se predhodno 3 godine cuvala da ne ostanem trudna.
Izostanak željene trudnoće svakako nije posledica Vaše odluke da se "prve tri godine braka" čuvate od trudnoće. Dijagnostika uzroka neplodnosti je kopleksna pa bi teško bilo na ovom ograničenom prostoru objasniti sve njegovoe pojedinosti. Na ovom sajtu www.zdravljezene.co.yu pročitajte članak u odeljku "neplodnost" gde ćete dobiti deteljne informacije ukoliko Vas to interesuje. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (15.10.2005.)
U braku sam duzi vremenski period..Sa suprugom je sve u redu. Imala sam operaciju ciste na levom jajniku pre deset godina. Jajnik je delimicno odstranjen ali rekli su mi da to nije nikakav problem za trudnocu.Radila sam sve moguce preglede i sada je utvrdjeno da mi je i lavi jajovod delimicno zapusen. Recite mi sta da radim i dali postoji mogucnost da ostanem trudna.
Da bi se mogao dati pravi odgovor na Vaše pitanje bilo bi dobro da Vam se uradi Laparoskopija.Laparoskopijom se direktno okom operatera može videti da li postoje priraslice u okolini jajovoda što ga čini slabije prohodnim. Ukoliko se to ustanovi moguće je u istom aktu uraditi i operaciju uspostavljanja prohodnosti jajovoda. Na taj način dijagnostika se skraćuje a gubitak vremena u "nagadjanju" šta bi mogao biti uzrok neplodnosti izbegava. S poštovanjem
Pitanje iz oblasti: sterilitet (15.10.2005.)
Postovani, Imam 38 godina i dvoje dece. odstanjena su mi oba jajovoda i jedan jajnik. Predlozen nam je IVF za 4 meseca. Kakve su sanse da ostanem trudna sa samo jednim jajnikom? Kod supruga je sve u redu. Moji ostali nalazi su u redu. Hvala unapred.
Ukoliko je funkcija ostalog jajnika dobra, što je moće ustanoviti odgovarajućim pretragama,šanse da zatrudnite IVF metodom su oko 20% po pokušaju.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.10.2005.)
Zamolila bih Vas da mi kažete koliko dugo traje ptoces vantelesne oplodnje, gde se to radi i ako nije problem interesuje me cena vantelesne oplodnje!
Vantelesna oplodnja je kompleksan terapiski postupak koji se sastoji iz više faza pa od samog početka, početka sinhronizacije ciklusa do embriotransfera je oko 2.5 meseca. Jasno to nije vreme hospitalizacije. Vantelesna oplodnja se radi u GAK Kliničkog centra Srbije a od oktobra i u Ginekološkoj Klinici u Novom Sadu posle dvogodišnje pauze pošto je nabavljena nova savremena oprema neophodna za taj postupak. Pored ova dva centra postoje i više privatnih ordinacija u beogradu koji rade vantelesnu oplodnju. Za cene biste morali sami da se raspitate jer ih mi zaista neznamo.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.10.2005.)
Ja imam 35 godina a moja supruga 34. Interesuje me da li kod nas država plaća vantelesnu oplodnju i koje bi uslove mi morali da ispunimo. Koliko uopšte košta vantelesna oplodnja?
Vantelesna oplodnja je nažalost skup metod lečenja zbog potrebe korišćenja skupih lekova za indukciju ovulacije, medijuma za laboratotisku obradu jajne ćelije, spermatotoida i embriona kao i vrlo specifičnih posuda, aspiracionih igala i transfer katetera. Ništa od navedenog se ne proizvodi u našoj zemlji i sve je uvozno.O cenama najbolje da se raspitate direktno u klinikama gde se to radi u Beogradu na GAK u Višegradskoj, GAK u Novom Sadu i nizu privatnih ordninacija u Beogradu. Naša saznanja o cenama nisu direktna pa bismo Vam verovatno dali pogrešne informacije.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (25.9.2005.)
Imam 25 godina i u braku sam dve godine, a nemam dece.Suprug ima 33 godine i spermogram je pokazao azospermiju.Dva puta je radjen spermogram, u dve razlicite laboratorije i oba puta je dijagnoza azospermija.Suprug je u sedmoj godini zivota operisao kriptorhizam(njegova dijagnoza-retentio testis), oba su testisa bila u pitanju.Da li je ta operacija do nekle uzrok ovakvog spermograma.Da li postoji ikakva mogucnost da do trudnoce dodje prirodnim putem.Da li je vantelesna jedino moguce resenje ko azospermije?
Kako se radi o azoospermiji mogućnost vantelesne oplodnje ne postoji. Kriptohizam je čest uzok tome stanju koje je najčešće ,nažalost ,definitivo.Operacija nije uzrok toga stanja. Urolog Vašeg supruga bi trebao da donese odluku o daljim postupcima.Da bi se ustanovilo da li uopšte postoji spermatogeneza ( stvaranje spermatozoida ) u testisima bilo bi korisno uraditi i biopsiju testisa. To bi bila definitivna dijagnostika posle koje bi Vam se mogao dati savet o terapiskim mogućnostima.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (25.9.2005.)
Prosle godine mi je operisana Aneurisma cerebri media Coilong metodom (klipsovanje). Interesuje me da li je ta operacija i njene posledice kontraindikacija za vasntelesnu oplodnju?
Operacija koju ste imali je veoma ozbiljan operativni zahvat.Postupak Vantelesne oplodnje je skopčan sa velikim naporima koje Vaš organiozam treba da savlada. U svakom slučaju pre nego što biste se opredelili za vantelesnu oplodnju bila bi neophodna konsultacija sa lekarom koji Vas je operisao i njegova salglasnost za taj terapiski pristup.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (20.9.2005.)
Uradjen je pregled ultrazvukom i PAPA test i lekar je ustanovio da je sve u redu.Da li je moguće da postoji neki problem koji nije mogao da se utvrdi na ovaj način zbog kog ne mogu da ostanem trudna?
Dijagnostika uzroka neplodnosti je kompleksan postupak. Testovi koji su Vam uradjeni u svakom slučaju ne mogu dati odgovor na pitanje šta je uzrok neplodnosti. Potrebno je uraditi plan kompleksnog ispitivanja kako bi se otkrio pravi uzrok neplodnosti. Da bi ste to saznali pročitajte tekst "Bračna neplodnost" na ovom sajtu <a href=http://www.zdravljezene.co.yu>www.zdravljezene.co.yu</a>
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.9.2005.)
Da li je moguce da 14 dana mi maybi baby pokayuje plodne dane i sta bi to mglo da znaci?
Kod upotrebe aparata "Maybe Baby" važno je da znate da se u prvoj polovini ciklusa pojavljuje fenomen koji zovemo "test kristalizacije paprati". Naime zbog predominantnog lučenja estrogenih hormona u tom delu ciklusa osušena cervikalna sluz pokazuje pod mikroskopom sliku paprati. Ta pojava ne znači da se radi o "plodnim danima" Kada se ta slika izgubi i kada se pojavi nepravila amorfna slika kristalizacije cervikalne sluzi to je znak da se ovulacija desila.To se dešava kao posledica lučenja Progesterona iz žutog tela jajnika koji se stvara na mestu gde se desila ovulacija. Sa tim pomagalom ,dakle, možete samo ustanoviti da ste ovulaciju u testiranom ciklusu imali ali ne i egzaktno vreme kada se ona desila.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (16.7.2005.)
Posle uradjene celioskopijei prepisan mi je Zoladex - 6 injekcija na 28 dana.Poslednju sam primila pre 8 nedelja i do danas nisam dobila menstruacijuMoj lekar mi je predlozio da uradim Beta HCG. Zanima me da li je to redovna pojava kod pacijentkinja i da li je eventualno moglo doci do zaceca?
Menstruacija posle poslednje inekcije Zoladexa nastupa 40-60 dana posle davanja. Menstrualno krvarenja nastaje kada se normalizuje hormonski status koji uspostavlja normalnu funkciju jajnika koja je bila pre započinjanja terapije Zoladexom. Dakle mogu će je da u toku toga procesa i dodje do trudnoće jer prvu ovulaciju koja , može da se desi u toku procesa uskladjivanja funkcije jajnika po prestanku delovanja Zoladexa ,niste u mogućnosti da verifikujete. Ukoliko još niste dobili menstruaciju poslušajte savet Vašeg lekara.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.6.2005.)
Mom suprugu otkrivena je VARICOCELA. Pretpostavlja se da je ona uzrok smanjenog broja spermatozoida i njihove slabije pokretljivosti. Sta ona predstavlja? Koliko je komplikovana njena operacija i gde moze da se obavi?
Varikocela može biti uzrok smanjene pokretljivosti i broja spermatozoida. Tu se radi po spletu venskih krvnih sudova u predelu testisa što ima za posledicu povećanje telesne temperature u tom području.Naime permanentna temperatura testisa oko ili preko 37 C dovodi do poremećaja spermatogeneze. Svrha operacije je da se otklone prošireni krvni sudovi i na taj način temperatura tela u području testisa snizi što dovodi do značajnog poboljšanja. Operacija nije komplikovana kratko traje a oporavak je brz. Treba da se obratite urologu koji će Vam dati savete o tom problemu.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (11.6.2005.)
Imam 30 godina i posle tri godine braka nemamo dece. Suprugu je onstatovana asthenospermia i vec dve godine se leci proxeedom i trentalom i svaki put mu je spermogram nesto bolji. Kod mene su uradjene analize i utvrdjeno je da je sve uredu. (brisevi, hormoni, HSG) DO sada smo radili dve IUI i oba puta posle 14 dana nivo betaHCG je bi povisen (prvi put 7,6, a drugi put 12,6), medjutim oba puta 16 dana od IUI sam prokrvarila i nivo HCG se spustao ispod 2. DA li mozete da mi odgovorita sta moze da bude uzrok ovome i kako ga resiti? Da li bi trebalo da nastavim sa IUI ili da predjem na vantelesnu oplodnju i da li sa njom nesto dobijam. Mnogo hvala!
U Vašem slučaju je bilo opravdano raditi IUI.Ukoliko do trudnoće nebi došlo ni nakon ponovljene procedure IUI postojalo bi opravdanje da razmišljae o vantelesnoj oplodnji. Vrednosti beta Hcg-a koje navodite su niske mogu da govore o trudnioći koja je rano prestala da se razvija pod uslovom da niste dobijali Hcg kao potporu žutom telu ( Pregny).
Pitanje iz oblasti: sterilitet (31.5.2005.)
Suprug i ja smo u braku 2 godine (stari smo 33 god). Bezuspesni pokusaji da zatrudnim, su nas naveli na analize. Ja sam uradila briseve i color dopler pregled- i sve je u redu. nisam radila hormonske analize. inace ciklus mi je na 24-25 dana. suprug je uradio spermogram i spermokulturu. nema bakterija, brzina, pokretljivost i ostali parametri su ok, ali je koncentracija spermatozoida mal: 5 umesto >20 m/ml. pregledom kod urologa uocena mu je VARICOCELA na levom testisu. sta to znaci, i je li moguce da je ona uzrok nasih problema? kako t o resiti? urolog mu je prepisao vitaminsku terapiju (vitamin e, c) i cink 50mg, selen. uskoro treba da ide ponovo na spermogram. da li je moguce da ova terapija podigne koncentraciju spermatozoida na normalan nivo tako ta je ipak moguce prirodno zacece a ne insemenacija. hvala unapred
Terapija koju uzima Vaš suprug u nekim situacijam može da pomogne u povećanju broja spermatozoida.Mogućniost spontane trudnioće nije nemoguća i sa 5 mil. spermatozoida ali u takvoj situaciji trudnoću ne možete planirati već"ako se desi i kada se desi".Ukoliko posle terapije ne dodje do poboljšanja nalaza posavetujte se sa svojim lekarom o daljim terapiskim koracima.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (19.7.2003.)
Moj spermogram je prilično loš odnosno imam samo 2 mil. spermatozoida, pa me interesuje da li je moguća inseminacija. Sa suprugom je sve u redu.
Broj spermatozoida je mali. Ako se radi o fiksiranom rezultatu ( rezultatu koji je isti ili sličan u više navrata) a pritom je broj progresivno pokretnih spermatozoida minimalno 20% ili više može se pokušati inseminacija u 2-3 ciklusa. Ukoliko izostane trudnoća (trudnoća se može očekivati u oko 13% slučajeva po inseminaciji) trebali biste da se obratite lekaru radi dogovora o vantelesnoj oplodnji. Više o tome možete saznati na stranici posvećenoj vantelesnoj oplodnji na sajtu www.zdravljezene.co.yu
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Živim u malom gradu sa slabim mogućnostima lečeenja bilo kojeg oboljenja. Problem je sljedeći: partner je nekoliko godina osjećao bolove u donjem dijelu stomaka i imao krvarenje pri erekciji i ejakulaciji, te je lečen od chr. prostatitsa. Pre mesec dana, otišli smo u veći centar kod urologa koji mu je otkrio infekciju chlamidiom. Što se tiče simptoma kod mene, u zadnje vreme mi se javljao vag. sekret, ali je ginekolog obicno utvrdjivao II ili III grupu vag. sekreta i davao mi Geonistin vag. (kod nas se ne rade pregledi na pojedine bakterije). Kod urologa, oboma je data terapija: Visiren 1g prvi dan, zatim Doxiciklin 2x1 (5 dana). Nakon toga, test na chlamidiu kod mene je bio negativan, ali se javila gljivična infekcija pa sam dobila MacMiror Complex vag. Partneru je produžena terapija. Ovaj put je koristio 7 dana Hemomicin. Medjutim, test na chlamidiu mu je opet pozitivan. Veoma smo zabrinuti, pogotovo kad smo pročitali Vaš tekst i vidjeli posledice koje može naneti ova bakterija. Zato Vas molimo da nam savetujete u kom pravcu dalje da se lečimo i partner i ja, treba li da radimo još neke pretrage (pogotovo ja jer mi ginekolog nije rekao da li se chlamidia moze opet pojaviti iako mi je test bio negativan i iako koristimo prezervativ).
Lečenje Chlamidie trachomatis moze biti dugotrajno a infekcija uporna sa potrebama ponovljenih terapiskih postupaka. Zaključak o izlečenju se može doneti tek kada su barem dva nalaza posle terapije (u razmacima od mesec dana) negativna. Bris kanala grlića materice treba uzimati najranije 7 dana od poslednjeg dana menstruacije. Ukoliko se analiza uradi ranije mogu se dobiti "lažno"negativni rezultati. Dokle god nalazi kod Vas i supruga ne budu dva puta uzastopno negativni odnose morate imati isključivo sa prezervativom jer u suprotnom postoji stalna mogućnost reinfekcije. Pored ovog brisa uradite i bris na Micoplasmu huminis i Ureaplasmu urealiticu. To su bakterije koje takodje mogu davati probleme o kojima govorite. Terapija koju Vam je savetovao Vaš lekar jeste terapija koja se u tim situacijama prepisuje.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Već tri godine sam u braku i nisam ostala u drugom stanju. Sada sam uradila analizu na hlamidiju i rezultat mi je pozitivan a kod supruga je otkrivena hiperspermija. Recite mi da li je ikako moguće da ostanem trudna?
Ako je kod Vas bris na Chlamidiu bio pozitivan istu analizu treba da uradi i Vaš suprug pošto se ta bakterija prenosi seksualnim putem i obično se nalazi kod oba supružnika. Treba je lečiti (obratite se Vašem lekaru da Vam prepiše terapiju). Jasno, Chlamidia je samo jedan od mogućih uzroka neplodnosti pa biste trebali uraditi i druge pretrage koje će Vam savetovati lekar (pročitajte stranicu o neplodnosti na sajtu www.zdravljezene.co.yu ). O hiperspermiji se govori kada je broj spermatozoida u 1 mil. semene tečnosti veci od 100 miliona. To ne mora biti prevelik problem ako su drugi parametri koji se opisuju pri pregledu sperme uredni.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
I ja i muž imamo 33 godine. U braku smo dve godine. Poslednje 2 godine pokušavali smo da ostanem u drugom stanju pa kako se nije desilo išli smo prvo kod ginekologa. Moji hormoni su u redu, njegovi takodje, kao i pregled kod urologa ali spermogram (koji je radjen samo jednom) pokazao je odsustvo spermatozoida. Urolog i ginekolog su rekli da se radi o azospermiji. Predloženo nam je kao jedino rešenje da se iz testisa pokušaju izvaditi spermatozoidi i onda pokuša veštačka oplodnja. Takodje rečeno nam je da se to može raditi samo jednom. Da li se zna procenat uspešnosti ovaog postupka? Takodje me zanima da li se na osnovu jednog sprematograma, ultrazvučnog pregleda testisa i prostate i jednog hormonalnog testa može dati ovakav zaključak? Zahvaljujem se unapred na odgovoru.
Na osnovu samo jednog pregleda ejakulata bez dodatnih pretraga teško je postaviti definitivnu dijagnozu Azoospermije. Potrebno je uraditi barem dve analize uzastopno u razmaku od minimalno 10 dana uz prethodno petodnevnu apstinenciju i ako je moguće u različitim laboratorijama. Azoospermija ne znači i odsustvo spermatogeneze. Azoospermija je dijagnoza za odsustvo spermatozoida u semenoj tečnosti. Da bi se ustanovilo da li postoji spermatogeneza (stvaranje spermatozoida u testisima) u Vašem slučaju bi trebalo uraditi i biopsiju testisa kako bi se to ustanovilo. Tek nakon takve analize, ukoliko bi taj pregled ustanovio da postoji spermatogeneza ti spermatozoidi bi se mogli koristiti za oplodnju ali metodom ICSI (jedna od metoda vantelesne oplodnje. Pročitajte o ovome na sajtu www.zdravljezene.co.yu Ovom metodom lečenja postižu se vrlo dobri rezultati (do 30% iznetih trudnoća po pokušaju). Obratite se nekom od timova koji imaju iskustva sa tom metodom lečenja.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Moj suprug posle uradjenog spermograma ima dijagnozu "Olygoasthenospermia". Da li mi možete nesto vise reći o tome i koji nam je sledeći korak? Unapred hvala.
Olygoasthenospermija je sinonim koji označava manji broj spermatozoida u l mililitru semene tečnosti - manje od 20 mililitara i manje od 50 % progresivno pokretnih spermatozoida. Potrebno je ponoviti pregled sperme uz prethornu petodnevnu apstinenciju od seksualnih odnosa. Ukoliko i ponovljeni nalaz bude isti tada bi trebalo uraditi bakteriološki pregled semene tečnosti, uraditi bris uretre (mokraćnog kanala) na Chlamidiu trachomatis, Micoplasmu hominis, ureaplasmu urealiticu, i pregled na trichomonas vaginalis.Sa tim nalazima i nalazima sperme da se obrati urologu koji bi trebao da isključi eventualno postojanje nekog zapaljenskog obolenja i po potrebi ordinira terapiju. Više o ovom problemu možete poročitati na stranici "Bračna neplodnost" sajta www.zdravljezene.co.yu
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Zanima me da li je moguće sa jednim prohodnim jajovodom ostati trudna i da li je istina da jedan jajnik proizvodi jajne stanice jedan mjesec a drugi drugi mjesec. Unaprijed se zahvaljujem.
Da! moguća je trudnoća i sa jednim prohodnim jajovodom. Red ovulacija u jajnicima se ne smenjuje tako pravilno ali u principu najčešće se ne dešavaju uzastopno u jednom.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Godinu dana pokušavam da zatrudnim ali bezuspješno. Merenjem temperature utvrdjeno je da nemam ovulacije. dobila sam CLOMIPHEN tablete. Kolika je mogućnost začeća uzimanjem tih tableta?
Clomiphen je jedan od najčešće upotrebljavanih lekova za izazivanje ovulacije ukoliko ne postoje spontane ovulacije. Bazalna temperatura jeste dobar test da bi se to ustanovilo ali bi bilo poželjno da se urade i hormonske analize i ultrazvučni pregled jajnika u više navrata tokom ciklusa (lo,l4,20 dan ciklusa) kako bi se otkrio pravi uzrok izostanka ovulacija. Ukoliko nakon primene Clomiphen-a koji Vam je savetovan ne dodje do trudnoce predložite Vašem lekaru i napred navedene pretrage.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Imam 40 godina a suprug 48 godina i problem steriliteta oko 10godina. Svi nalazi: mikrobiološki, HSG i laparoskopija u su normalnim granicama, osim MYOMA UTERI SUBSEROSUM,veličine 3x3 cm. Neuspela vantelesna oplodnja pre 3 meseca, a pre sledećeg pokušaja, molim vas za dva odgovora. Koliko miom utiče na kvalitet materice? S obzirom da mi je ciklus na 28 dana, a par dana ranije se pojavi braon tečnost na šta to ukazuje?
Vantelesna oplodnja posle 40 godine života daje slabije rtezultate nego u ranijim godinama. Dok su ti rezultati do 35 godine oko 30 % mogućnosti trudnoće po pokušaju posle 40 su oko 10%. Dakle, ne bi se moglo reći da posle 40 godine nema šansi. Stvar je samo lične želje i opredlejenja. Zapravo nešto bliže o šansama se može reći tek nakon odredjivanja ovarijalne rezerve. Posle 39 godine to bi trebalo da bude pravilo svih timova koji se bave vantelesnom oplodnjom. Ovarijalna rezerva ukazuje na to da li ima smisla stimulisati jajnike ili ne, kakvi su izgledi da stimulacija uspe i posebno koju vrstu indukcije treba primeniti. Vaši lekari su o tome sigurno vodili računa. Subserozni miom veličine koji navodite u principu ne bi trebao imati velikog uticaja na ishod vantelesne oplodnje (za razliku od intramuralnih i submukoznih) medjutim ako trudnoća izostaje kao kod Vas, pre sledeceg pokušaja bi bilo poželjno odstraniti taj miomatozni čvor. Razmak izmedju dva pokušaja bi trebao biti najmanje dva ciklusa.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
U maju ove godine sam imala sam operaciju pri čemu mi je izvadjen levi jajnik i oba jajovoda na kojima su se nalazili gnojni apscesi. Desni jajnik je zdrav. Imam 25 godina i imam jedno dete ali bih volela da imam i drugo. Da li postoji mogućnost da ga dobijem vantelesnom oplodnjom i kako obzirom da su desni jajnik i materica u redu.
Na osbnovu toga što ste nam opisali, Vantelesna oplodnja je metoda lečenja koja Vam može omogućiti željenu trudnoću. Obzirom na Vaše godine i prethodnu trudnoću izgledi da ponovo zatrudnite metodom Vantelesne oplodnje su 30% po pokušaju. Ukoliko živite u Srbiji možete se obratiti Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, Ginekološko akušerskoj Klinici Kliničkog centra u Beogradu ili nekoj od privatnih klinika u Beogradu.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Oko tri godine imam cistu na levom jajniku transparentnog sadržaja, veličine oko 25x30 mm. Suprug je operisao varikocelu, posle čega je mnogo poboljsan broj zivih spermatozoida (70 %),u odnosu na ranijih 18% , ali je ukupan broj u uzorku i dalje oko 6 mil. Lečeni smo od hlamidije oko 2 godine. HSG nije radjen, već mi je predložena laparoskopija. Svi nalazi su mi sada uredni, uključjući i hormonske analize. Šta nam vi savetujete?
Predloženu laparoskopiju biste trebali prihvatiti. Kako se radi o dijagnostičko terapiskom postupku, za vreme izvodjenja laparoskopije dobio bi se uvid u stanje materice i jajnika a cista koju imate već duže vremena bi se na taj način odstranila.To je i definitivni dijagnostički postupak na osnovu čega bi Vam se savetovalo lečenje. S obzirom da se kod Vašeg supruga sada radi o Olygospermiji IIIo (mali broj spermatozoida u l mililitru ejakulata) verovatno bi vam se posle laparoskopije savetovala AIH (inseminacija spermom supruga u indukovanim ciklusima ) a ukoliko ne bi bilo tezultata sa tim lečenjem došla bi u obzir Vantelesna olpodnja. O tim metodama lečenja više se možete informisati na sajtu www.zdravljezene.co.yu
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Saznala sa da imam dvorogu matericu i to onaj komplikovaniji oblik. Koliko to utiče na mogućnost začeća? Možete li nesto više da mi kažete o takvoj materici ili da me uputite na neke knjige da se sama informišem?
Dvoroga materica može biti uzrok neuspelim trudnoćama. Potrebno je da se sa snimcima javite nekom ko se tim problemom bavi (GAK u Novom Sadu Odelenje bračne neplodnosti) kako bi Vam bilo rečeeno šta da radite i eventualno kakav korektivni operativni zahvat treba uraditi. Operativno razrešenje tog urodjenog stanja je moguce i veoma uspesno.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Zadnji embriotransfer imala sam u februaru 2003 god. Sledeća dva dana na donjem vešu pojavljivala mi se rozikasta sluz. Da li je to znak da se embrion nije implantirao? Moram da napomenem da sam imala i žiganje sa leve i desne strane jajnika.
Rozikasta sluz ne znači da se embrion nije implantirao! Nastavite da uzimate lekove koji su vam savetovani a 14 dana poskle transfera proverite beta Hcg. Bolovi u predelu jajnika koje osećate su česta pojava. Ne predstavljaju znak problema sa trudnoćom već najčešće reakciju jajnika na prethodnu stimulaciju lekovima i punkciju folikula prilikom aspiracije jajnih ćelija.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Šta predstavlja veštačka oplodnja, u stvari da li se razlikuje od vantelesne oplodnje i da li je bolna?
Svaka okplodnja koja nije nastala u jajovodu žene prirodnim putem zove se veštačka oplodnja. U principu razlikuju se dva vida veštačke oplodnje:<br> <ul> <ol> 1. Kada se semene ćelije muškarca ubrizgaju u matericu žene najčešće iz razloga poremećene spermatogeneze (mali broj spermatozoida ili smanjena pokretljivost) pa se na taj način poveća šansa da do trudnoće dodje i </ol> <ol> 2. Vantelesna oplodnja tj kada se jajna ćelija oplodi semenim ćelijama muškarca (spermatozoidi) van tela žene u laboratoriji pa se posle toga stvoreni embrion (najraniji stadijum razvoja ploda) kroz kanal grlića materice vrati u materičnu duplju gde će se dalje razvijati kao i u slučaju prirodno nastale trudnoće.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Pre nekog vremena sam podvrgnuta celioskopiji i hysteroskopiji kada su mi konstatovane endometrioze. Navedeno je da mi se ostijumi obe tube vizualizuju i da je hysteroskopski nalaz uredan.Terapija je bila šest injekcija ZOLADEX 3.6 na svakih 28 dana. Operaciji sam se podvrgla nakon pet bezuspešnih godina lečenja sterilitea i šest insemenacija. Ostali suprugovi i moji nalazi su uredni. Poslednju injekciju sam primila pred Novu godinu i sada su mi se hormoni polako normalizovali. Imam 37 godina, porodjaja i pobacaja nisam imala, niti sam imala tegobe tipa bolnog ciklusa, bolnog odnosa i sl. Molim Vas da me posavetujete da li trebam da pokusam sa insemenacijom ili bi bilo uputnije da se odmah podvrgnem vantelesnoj oplodnji i kakve su u opšte šanse da sa ovom dijagnozom zatrudnim. Napominjem da mi je u toku operacija sa desnog jajnika uklonjena mala endometriozna cista.
Nakon terapije koju ste dobili i po uspostavljanju ciklusa imajte još malo strpljenja. Ukoliko su jajovodi prohodni, postoje korektne ovulacije i spermiogram Vaseg supruga je uredan, šanse da posle toga zatrudnite su realne. Ukoliko se to nebi desilo do kraja ove godine tada se posavetujte u nekom od centara za Vantelesnu oplodnju i o toj metodi lečenja. I o endometriozi i o Vantelesnoj oplodnji, ukoliko Vas interesuje, možete šire članke naći na ovom sajtu: www.zdravljezene.co.yu
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Šta se postkoitalnim testom (PCT) ispituje?
Postkoitalnim testom (PCT) se ispituje interreakcija između cervikalne sluzi i spermatozoida. Test se mora uraditi u vreme ovulacije ili neposredno pred ovulaciju u suprotnom rezultati koji bi se dobilni ne bi imali dijagnostičku vrednost. Karakteristike cervikalne sluzi koje se ispituju su sledeće:</font></p> <ol> <li> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Test kristalizacije: Kada se cervikalna sluz osuši na predmetnoj pločici mikroskopa ukoliko je bila pod uticajem estrogena, formiraće se kristali u obliku lista paprati i to je znak da takva sluz nije bila pod uticajem progesterona. <br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Količina cervikalne sluzi: treba da postoji velika količina cervikalne sluzi.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Prozirnost: cervikalna sluz u to vreme treba da bude kristalno prozirna sa velikim procentom vode u sebi.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> U cervikalnoj sluzi ne bi trebalo da bude celularnih elemenata.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Rastegljivost cervikalne sluzi u to vreme je 10 i više cm. </font><br> </ol>
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Šta je to ARTEFICIJALNA INSEMINACIJA ?
Arteficijalna inseminacija (AI), veštačka oplodnja, je uopšteni termin i u zavisnosti u koji deo reproduktivnog trakta žene se uvode spermatozoidi govorimo o :</font></p> <ul> <li> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">intracervikalnoj inseminaciji (kada se spermatozoidi uvode u cervikalni kanal)(ICI)<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> intrauterinoj inseminaciji (kada se spermatozoidi uvode u materičnu duplju(IUI)<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> intratubalnoj inseminaciji (kada se spermatozoidi uvode u jajovod)(ITI)<br> </font> </ul> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Kod IUI, koja se najčešće sprovodi, spermatozoidi se nakon laboratorijske obrade u posebnim medijima putem specijalnog katetera uvode duboko u materičnu duplju kroz cervikalni kanal. Ova metoda lečenja je komforna i ne izaziva neugodnosti, nije bolna. IUI se predlaže u slučajevima nedostatka cervikalne sluzi, negativnog postkoitalnog tetsa (PCT-a) smanjenog broja spermatozoida ili slabe pokretljivosti spermatozoida. Ovom metodom se premoštava cervikalni kanal i na taj način izbegava cervikalna sluz koja bi mogla inaktivirati spermatozoide sprečavajući ih da samostalno kroz nju prodru prema jajnoj ćeliji. IUI je od koristi i u slučaju postojanja sperme sa malim brojem spermatozoida jer u tim slučajevima samo 1% ukupnog broja spermatozoida iz ejakulata ima šansu da iz vagine, posle prirodnog odnosa, dospu u cervikalni kanal. Ovim postupkom se prethodno u laboratoriji izdvoje najkvalitetniji spermatrozoidi koji ce biti ubrizgani u materičnu duplju, povečavajući na taj način šansu da do oplodnje jajne ćelije dođe.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Imam 38 godina i u posledjih 2 godine neuredne menstruacije. Urađene su mi vrednosti FSH i kažu da je on visok za dan ciklusa. Njegove vrednosti su bile 20 IU treći dan ciklusa. Da li je to loš znak za mogućnost da zatrudnim?
Određivanje vrednosti FSH 3 dan ciklusa ima svrhu da bi se procenila "ovarijalna rezerva". Povišene vrednosti FSH toga dana bi mogao biti problem zbog toga što je to znak da jajnik ne odgovara na hormonski podsticaj koji mu dolazi iz hipofize. Povišene vrednosti FSH mogu ukazati na smanjenu ovarijalnu rezervu drugim rečima povišene vrednosti FSH mogu ukazati na moguć izostanak oviulacije ukoliko bi se uradila stimulacija jajnika lekovima za indukciju ovulacije. Vrednosti FSH se određuju u "jedinicama " i svaka laboratorija ima svoje bazalne osnovne vrednosti. Pre donošenja zaključaka neophodno je i tu činjenicu imati u vidu. S druge strane vrednosti FSH mogu varirati iz ciklusa u ciklus pa je jedni način da se ne naprave pogrešni zaključci o ovarijalnoj rezervi na osnovu vrednosti samo FSH uraditi i druge testove.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Pokušavamo bezuspešno da dođemo do trudnoće već duže od godinu dana. Šta bi moglo da je po sredi? Odakle da počnemo ispitivanje?
Ukoliko bezuspešno pokušavate da zatrudnite duže vreme, verovatno da imate problem koji nazivamo INFERTILITET. Infertilitet, nemogućnost nastanka željene trudnoće, podjednako često može da bude problem žene i muškarca. U oko 40% muškarac je uzrok toga stanja, u 40% žena, a u 10-20% svih slučajeva i muškarac i žena istovremeno. Oko 10% svih uzroka neplodnosti nismo u mogućnosti da otkrijemo. Za uspeh lečenja je od značaja da oba partnera dobro razumeju problem kako bi mogli sa svojim lekarom učestvovati aktivno u svom lečenju. Dijagnostički proces ima za cilj da se primenom različitih testova ispitivanja ustanovi mesto gde je lociran problem, koji prouzrokuje infertilit. U tom cilju se mora dobiti odgovor na četiri bazična pitanja :</font></p> <ol> <li> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Da li postoji problem sa spermom?<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Da li postoji problem sa ovulacijom?<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Da li se spermatozoid i jajna ćelija mogu susresti?<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> Da li se implantacija embriona u materičnu sluznicu dešava? </font> </ol> <p><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Da bi se dobili odgovori na ova pitanja potrebno je detaljno ispitivanje oba partnera.</font></p> <p><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Lekar će uzeti detalju anamnezu i predložiti i druga potrebna ispitivanja. U tom cilju potrebno je da dobije odgovor na sledeća pitanja:</font></p> <ol> <li> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">O regularnosti i učestalosti seksualnih odnosa.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O prisustvu ili udsustvu ovulacija kod žene na osnovu merenja bazalne temperature i hormonskih testova.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O kvalitetu sperme.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O stanju jajovoda, pri čemu će predložiti RTG snimanje jajovoda i materične duplje.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O kvalitetu, količini i osobinama cervikalne sluzi u periovulatornom periodu predlažući da se uradi PCT.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O nivoima progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, kao značajnog preduslova održanja trudnoće.<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> O tome da li postoje bilo koje razvojne ili stečene anomalije materice koje bi mogle štetiti implantaciji enmbriona.</font><br> </ol> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Na postavljena pitanja lekar mora dobiti odgovor kako bi našao uzrok neplodnosti i dao savet, kako da se taj ili ti problemi prevazišli. To ispitivanje se može obaviti unutar 1-2 meseca. Ukoliko se nijedan od napred navedenih problema ne dokaže govorimo o neplodnosti neotkrivenog uzroka.<br>
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
čula sam za izraz LUF sindrom. Šta je to?
LUF sindrom je skraćenica za izraz "Luteinized Unrupted Follicle syndrome" ili SINDROM NEPRSNUTOG FOLIKULA. Obično 36 časova nakon porasta LH hormona folikul na jajniku prska i oslobađa jajnu ćeliju. Ponekad zbog abnormalnog folikularnog razvoja ili postojanja priraslica oko jajnika može se desiti da zbog postojanja problema u samom jajniku izostane prskanje folikula, ali se desi luteinizacija tog folikula, iako je jajna ćelija ostala "zarobljena u njemu". Testovi koje vršimo ukazuju da se "desila ovulacija" ali trudnoća izostaje. Ovaj problem se često viđa kod postojanja ovarijalne ili peritonealne ENDOMETRIOZE.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Cula sam da se tokom mog ciklusa menjaju osobine cervikalne sluzi i da to može biti indikator kada mogu da zatrudnim. Da li je to tačno?
Cervikalna sluz je produkt cervikalnih žlezda i menja svoje osobine tokom menstrualnog ciklusa u zavisnosti od steroidnog hormona koji deluje na cervikalne žlezde (estrogen,progesteron). Kratko po prestanku menstrualnog krvarenja cervikalnana sluz je gusta i sprečava prodor spermatozoida u cervikalni kanal. Nedelju dana pre ovulacije pod uticajem estrogena, cervikalna sluz postaje obilna prozirna sa malim viskozitetom prohodna za spermatozoide kojima u to vreme obezbedjuje i hranljive materije za njihovo dugo preživljavanje. Tokom menstrualnog ciklusa dešavaju se promene u količini i kvalitetu cervikalne sluzi:</font></p> <ul> <li> <font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">1-5 dan ciklusa: menstruacija<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> 6-9 dan ciklusa: mala količina cervikalne sluzi ili je i nema<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> 10-15 dan ciklusa: obilna cervikalna sluz, malog viskoziteta sa mnogo vode prohodna za spermatozoide<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> 16-21 dan ciklusa: gusta neprozirna, cervikalna sluz malog viskoziteta<br> </font> <li><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"> 22-28 dan ciklusa: mala koli&#200;ina sluzi ili je i nema. </font> </ul> <p><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Na osnovu kvaliteta cervikalne sluzi i promena njene količine ne može se postaviti dijagnoza trudnoće, ali se može grubo proceniti funkcija jajnika.</font></p> <p></p>
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
čula sam za izraz "Insuficijencija žutog tela". Da li biste mi objasnili šta je to i posledice tog stanja ?
Žuto telo (Corpus luteum) je mala struktura u jajniku koja nastaje na mestu gde se nalazio folikul iz koga je oslobođena jajna ćelija posle ovulacije. Žuto telo normalno posle ovulacije produkuje Progesteron kako bi omogućio pripremu sluznice materice za implantaciju embriona. Ukoliko nastane trudnoća njegova funkcija se produžava sve do 11-12 nedelje trudnoće. Ukoliko nema trudnoće žuto telo funkcioniše samo do sledeće menstruacije. Normalno trajanje funkcije žutog tela je 12-16 dana. Žuto telo u normalnim uslovima proizvodi maksimalne količine progesterona čitavo vreme svog funkcionisanja. Ukoliko se produkcija postepeno smanjuje to može imati negativan uticaj na pripremu sluznice za prihvat embriona pa se zbog toga može desiti da i pored oplodnje nema mogućnosti za normalan razvoj embriona. Insuficijencija žutog tela zato može biti uzrok neplodnosti. Korisna terapija tog stanja je dodavanje u obliku leka nedostajućeg progesterona. Na taj način se mogu prevazići negativni efekti smanjenja produkcije progesterona u žutom telu i razrešiti uzroci neplodnosti koji su tim fenomenom prouzrokovani.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Uzimam Klomifen zbog problema sa ovulacijom. Tokom uzimanja leka lekar mi kaže da imam malu količinu guste cervikalne sluzi. Pitala sam ga da li treba da se urade neki pregledi da bi se ustanovilo zbog čega je to. On mi je odgovorio da to nije potrebno. Šta bih trebala da preduzmem?
Nedostatak cervikalne sluzi je jedan od nuzgrednih efekata Klomifena. Smermatozoidima je potrebna sluz da bi mogli prodreti prema jajnoj ćeliji kroz cervikalni kanal, a nedostatak sluzi sprečava njihovo kretanje. Tokom uzimanja Klomifena taj poremećaj je čest pa lekari savetuju da se uzima Estrogen (u obliku ESTRADIOL tab.) kako bi se taj poremećaj izbegao. Smanjena količina cervikalne sluzi za vreme uzimanja Klomifena viđa se zbog toga što je ovaj lek poznat i kao antiestrogen, pa su ponekad količine estrogena neophodne da podstaknu normalnu produkciju cervikalne sluzi u cervikalnom kanalu nedovoljne da bi se to postiglo.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Na osnovu testa bazalne temperature imam ovulacije. U ranijim pregledima mi je rečeno da imam "loš" kvalitet cervikalne sluzi. Da li mogu zatrudneti i pored te činjenice ?
Dokle god imate menstruacije možete ostati trudni čak iako je cervikalna sluz kako kažete lošeg kvaliteta za dan ciklusa. Ukoliko cervikalna sluz u periovulatornom periodu nema potrebne osobine do trudnoce može doći otežano ali nije isključena. Ukoliko imate te probleme a želite trudnoću koja izostaje obratite se svom lekaru.
Pitanje iz oblasti: sterilitet (1.6.2003.)
Ne mogu ostati trudna pa sam zabrinuta. O kom problemu se radi?
Oko 80% svih uzroka neplodnosti je prouzrokovano jednim od sledeća tri problema: PROBLEMIMA OVULACIJE, POREMEćENOM SPERMOM ILI PROBLEMIMA VEZANIM ZA JAJOVODE. Ako je ovulacija u redu sledeći korak je evaluacija ejakulata, a ako je i to uredu onda se moraju ispitati jajovodi. Analiza sperme: Najbolji rezultati se dobijaju ukoliko pre analize sperme postoji 3-5 dana apstinencije od seksualnih odnosa. Ejakulat se tada ispituje i posebna pažnja obraća na: KOLICINU, BROJ SPERMATOZOIDA, PROCENAT POKRETNIH SPERMATOZOIDA, I MORFOLOGIJU (broj normalnih oblika spermatozoida). Normalan broj spermatozoida je 20 mil. i više u 1ml, ejakulata a normalan broj progresivno pokretnih kao i morfološki ispravnih spermatozoida je 50% i više od toga. Ovaj test se vrši kao provera fertilne sposobnodti muškarca. HSG ( HYSTEROSALPINGOGRAM RTG SNIMAK MATERICE I JAJOVODA ): HSG je rengenski snimak materice i jajovoda koji se vrši ubrizgavanjem kroz kanal grlića materice kontrastnog sredstva nakon čega se vrši RTG snimanje kontura jajovoda i materične šupljine. HSG se radi u prvoj polovini menstrualnog ciklusa između vremena prestanka menstrualnog krvarenja i ovulacije. Na snimku obično vidimo da li su abdominalni otvori jajovoda prohodni i kakva je materična duplja. Posle HSG-a zapažene su često trudnoće unutar 2-4 meseca posle intervencije. POSTCOITALNI TEST (PCT) : Postkoitalni test se radi 2-3 sata posle polnog odnosa u vreme očekivane ovulacije, najčešće 12-14 dan ciklusa, u vreme kada je cervikalna sluz najprikladnija za preživljavanje spermatozoida. Da bi se test izveo uzima se mala količina sluzi iz cervikalnog kanala i posmatra pod mikroskopom. Ukoliko je taj test pozitivan to nam ukazuje da cervikalni kanal nije prepreka nastanku trudnoće. Ukoliko je taj test negativan verovatno će se bračnom paru savetovati intrauterina inseminacija u cilju lečenja neplodnosti. ODREđIVANJE VREDNOSTI PROGESTERONA 8-10 dana posle ovulacije u kasnoj lutealnoj fazi određuju se vrednosti progesterona.Te vrednosti se razlikuju od jedne do druge laboratorije,ali svaka laboratorija označava njihove referentne vrednosti. Ukoliko se radi o postovulatornim vrednostima to je znak da se zbila ovulacija. LAPAROSKOPIJA : Laparoskopija je hirurška procedura pri kojoj se kroz mali rez u predelu pupka, dok je žena u opštoj anesteziji, u trbušnu duplju uvede optički instument kroz koji je moguće dobiti uvid u stanje unutrašnjih genitalnih organa, jajovoda, jajnika i materice. Pored dijagnostike u istom aktu je moguće uraditi i terapeutske zahvate neophodne u slučaju postojanja priraslica, okluzije jajovoda ili postojanja nekih promena na jajnicima. HISTEROSKOPIJA: Kod histeroskopije optički instrument uvodimo u materičnu duplju kroz cervikalni kanal. Kroz njega posmatramo materičnu duplju i cervikalni kanal u cilju dijagnostike ev. patoloških promena ili u cilju operativnih rekonstruktivnih zahvata. Na osnovu navedenih testova najčešće se dođe do pravog zaključka o uzroku trudnoće nakon čega je moguće usmeriti i terapijske postupke.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3102)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google