Eserihija koli ( Escherichia coli) mikro organizam iz reda bakterija koja je prirodan crevni mikroorganizam.
ASA (Anti-Spermatozoidna-Antitela),Antispermatotoidna antitela se najčešće određuju u semenoj tečnosti i cervikalnoj sluzi.Na osnovu visine titra aASA određuje se stepen auti ili heteroimunizacije na antigene spermatozoida.
Jajnici su deo reproduktivnog trakta žene.Jajnici se kao specifičan germinativno endokrini organ formira već u 7 nedelji intrauterinog razvoja. Posle rođenja u sebi sadrži odreðeni broj primordijalnih jajnih meškova u kojima će sazrevati jajne ćelije od puberteta do menopauze (početka i prestanka menstrualnog ciklusa).Pored toga jajnik tokom čitavog živta žene proizvodi i dva specifična hormona ( steroidni hormoni) Estogen kontinuirano tokom čitavog života žene i Progesteron karakterističan za drugu fazu menstrualnog ciklusa ( posle ovulacije ) i u toku trudnoće.
Laparoskopia je operativni postupak koji se svrstava u grupu tzv. minimalno invazivnih dijagnostičko operativnih postupaka. Dijagnostičko operativni postupak se ovom metodom vrši kroz male ubode u predelu pupka i bočnih delova male karlice. Otvori na trbušnom zidu su promera 5-10 mm. Kroz te otvore se pomoću posebne optike i prilagoðenih instrumenata mogu izvršiti veoma kompleksne operacije. Prednost metode je što se pacijent,u odnosu na klasične operativne zahvate,veoma brzo postoperativno oporavlja,bolnicu napušta 1-3 dana nakon operacije a svojim uobičajebnim poslovima vraća za 10-14 dana
Zdravlje žene›› Ginekološka obolenja ›› Upalna obolenja gornjeg genitalnog trakta žene

DIjagnoza i lečenje upalnih obolenja gor. gen. trakta

Citanja: 27614, Prosecna ocena: 3.46


KLINIČKA SLIKA I DIJAGNOZA

Akutna upala jajovoda, odnosno upala organa gornjeg genitalnog trakta (PID), ispoljava se širokim spektrom kliničkih manifestacija. Kliničkom slikom dominira abdominalni i pelvični bol, jaka bolna osetljivost pri pomeranju materice, grlića ili pri pregledu jajovoda i jajnika, pojačana vaginalna sekrecija, povišena telesna temperatura iznad 38* C, porast broja belih krvnih zrnaca iznad 10.000. Međutim, ovi opšteprihvaćeni simtomi i znaci, bazirani su na osnovu nepotvrđenih kliničkih observacija. Primenom laparoskopije, dokazano je, da je dijagnoza, postavljena na osnovu ovih tradicionalnih simptoma kliničke slike, često netačna i nezadovoljavajuća. Insistiranje isključivo na ovim simptomima: povišena telesna temperatura i groznica, povišena sedimentacija eritrocita (SE), povećan broj belih krvnih zrnaca, te prisustvo adneksalnog tumora, može dovesti do toga da veći broj akutnih upala jajovoda ne bude na vreme prepoznat, a time i neadekvatno tretiran.

Laparoskopska istraživanja su dokazala sledeće:

  1. Klinička dijagnoza akutne upale jajovoda je često netačna
  2. Akutna upala jajovoda se često utvrdi kod pacijentkinja kod kojih je rađena laparoskopija iz drugih razloga karličnog bola
  3. laparoskopija je siguran način postavljanja dijagnoze vizelnim putem
  4. Laparoskopski je moguće uzeti uzorak za analizu direktno iz jajovoda

Međutim, medicinski i ekonomski, nije uvek opravdano primenjivati laparoskpiju pa su uspostavljeni kriterijumi za postavljanje dijagnoze na osnovu kliničkih znakova.

Kriterijumi za dijagnozu akutne upale jajovoda

Sva tri znaka moraju biti prisutna:
1. Bol u donjem delu trbuha i prisustvo osetljivosti donjeg dela trbuha sa ili bez tvrdoće
2. Osetljivost pri pomeranju grlića materice
3. Osetljivost jajovoda i jajnika pri ginekološkom pregledu

Jedan od znakova mora biti prisutan:
1. Temperatura preko 38* C
2. Povećan broj belih krvnih zrnaca iznad 10.000/ml
3. Povišena SE
4. Prisustvo upalnih mASA u maloj karlici (na osnovu ginekološkog i ultrazvučnog pregleda)
5. Punkcijom dobijena tečnost sadrži bela krvna zrnca (L) i bakterije
6. Pozitivan bris kanala grlića materice na gonokoke ili hlamidiju

Sve pacijentkinje koje se jave na pregled treba da imaju prva tri simptoma, tzv. inicijalna znaka, ali obzirom, da se radi o veoma subjektivnim simptomima potrebno je da svaka pacijentkinja ima barem jedan od preostalih šest znakova koji ukazuju na prisustvo akutne pelvične upale (PID). Ultrazvučni pregled i dijagnostika na osnovu ultrazvučnih kriterijuma ima dominantan značaj kod vec formiranih upalnih promena na jajovodima i jajnicima tipa pyosalpinx-a i tuboovarijalnog abscesa. U uslovima kliničkog rada gde su na raspolaganju ultrazvučni aparati visoke rezolucije (kvaliteta slike) sa vaginalnom sondom i primenom ranije pomenutih klinickih kriterijuma, postavljanje dijagnoze se kreće u domenu sigurnosti preko 90%.

LEČENJE PELVIČNIH INFEKCIJA

Terapijski ciljevi u tretmanu akutnih pelvičnih infekcija su, pre svega, snižavanje stope smrtnosti na najmanju moguću meru, a potom sprečavanje posledica preležanog zapaljenskog oboljenja, kao što su neplodnost i hronične infekcije sa svim nepoželjnim simptomima po ženu. Još uvek su prisutne dileme i sporenja u stručnim krugovima oko načina lečenja. Jedni daju prednost konzervativnom lečenju dok drugi smatraju operativno lečenje metodom izbora. Danas se sve više primenjuje operativno lečenje kod uznapredovalih pelvičnih infekcija kao što su Pyosalpinx i Tuboovarijalni absces. Stopa smrtnosti od akutnih pelvičnih upala iznosi i do 1.3 %, pacijentkinje sa jednom akutnom upalom jajovoda imaju rizik od neplodnosti u oko 11 %, sa dve epizode 34 %, a sa tri i više oko 54 %. Rana dijagnoza i adekvatno lečenje su od najveće važnosti za očuvanje buduće fertilnosti. Ukoliko lečenje započne unutar 48 h od pojave prvih simptoma, neplodnost se može isključiti i sve pacijentkinje ostaju sa prohodnim jajovodima. Ako lečenje započne nakon sedam dana, statistički posmatrano, svaka treća pacijentkinja ce imati neprohodne jajovode.

Pored rane dijagnoze i blagovremenog započinjanja antibiotske terapije, od velike je važnosti izbor antibiotika. Izbor antibiotika morao bi se vršiti prema saznanju o vrsti uzročnika i njegovoj osetljivosti na dotični antibiotik. Zbog hitnosti započinjanja lečenja, vrsta antibiotika se određuje bez potvrde o vrsti uzročnika na osnovu iskustva i znanja o potencijalnim uzročnicima, jer identifikacija uzročnika iz kanala grlića materice traje najmanje 48-72 h.
Uošteno posmatrano, terapijski pristup akutnim zapaljenskim oboljenjima organa gornjeg genitalnog trakta, zavisi od stanja bolesnice, stepena proširenosti procesa, rezultata ginekološkog, ultrazvučnog i laboratorijskog ispitivanja. Lečenje se započinje antibioticima širokog spektra i ađuvantnom (dodatnom terapijom), a u slučaju neadekvatnog odgovora na primenjenu terapiju, ili primarno teških oblika zapaljenja, primenjuje se operativno lečenje. Izbor antibiotika vrši se na osnovu iskustva i znanja o najčešćim uzročnicima i njihovoj osetljivosti na antibiotike.

Uzrocnik infekcije

Izbor antibiotika

Anaerobi (Gram pozitivni)

Penicillin, Ampicillin

Peptokok i Streptokok

I,II, III generacija cefalosporina

Klindamicin , Hloramphenicol

Prošireni spektar Penicillina- Piperacilin,

Karbenicilin

Gram negativne enterobakterije

Aminoglikozidi( Gentamicin)

escherichia coli, proteus, klebsiela

Cefalosporini II i III generacije

Enterokoki

Ampicillin, Penicillin+Gentamicin, Vancomicin

Fakultativni(aerobni) gram pozitivni streptokok

Penicillin, Ampicillin, efalosporini II i III gen.

Klindamicin

Gram negativni anaerobi- Bacilus fragilis,

Cefalosporini III generaciije ,monobakami,

bivius i disiens

Klindamicin, Metronidazol

U svakodnevnoj kliničkoj praksi primenjuje se trojna antibiotska terapija i to za najteže slučajeve:
Cefalosporin(Longaceph) 2.0 gr. I.V. na 12 sati + Gentamicin 120 mg na 8 sati I.M. ili I.V. + Metronidazol ( Orvagil) 500 mg I.V. na 8 sati, 7-10 dana.
Lečenje blažih oblika zapaljenja sprovodi se kombinacijom sledećih antibiotika:
Longaceph 2.0 gr. I.V. na 12 sati + Doxicyclin 100 mg, na 12 sati oralno, 7-10 dana.
Alternativni režim lečenja predstavlja sledeću kombinaciju antibiotika:
Klindamicin 300 mg, na 8 sati I.V. + Gentamicin 120 mg na 8 sati I.M. ili I.V. 7-10 dana.

Svo vreme trajanja antibiotske terapije obavezan je klinički monitoring, te se u slučaju neadekvatnog i nezadovoljavajućeg odgovora organizma preduzima operativno lečenje.


Autor: Prim. Dr Stevan Milošević
Upalna obolenja gornjeg genitalnog trakta žene - DIjagnoza i lečenje upalnih obolenja gor. gen. trakta - Zdravlje žene

Komentari

Još nema komentara.

Dodaj komentar

*
 
 
Commentics


Broj ocena: 215
Prosečna ocena: 3.46
Koliko vam je ovaj tekst pomogao? (1-nimalo, 5-mnogo)
12345
2153.4558139534938
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google